Kérdés 1. Miért van a Bernik árában ennyi különbség?

"Szoktunk nézelődni, és látjuk, hogy lehet Berni kölyköt kapni már 35 ezer forintért, viszont tenyésztőnél az ár akár többszázezerre is ugorhat!" Miért? Hisz az is csak egy kutya!...

Nos, igaz! Ámde álljunk meg egy pillanatra! Ha beleolvasunk fórumokba, mit látunk?

"Olcsón vettem egy kutyát, papírok nélkül pár hónapja, ígérték, hogy elküldik az oltási könyvet de még azóta sem kaptam meg!"

" A tenyésztő azt mondta, hogy nekünk kell kiváltani a törzskönyvet! Hogyan kell azt intézni? Próbáltuk, de elutasítottak a központban!"

" A kutya nem eszik, hány, hasmenése van, mindentől fél, tele van férgekkel, korpás, vagy hiányoznak az oltásai. Próbáltam hívni az eladót, de nem veszi fel, elérhetetlen."

és ami a legszörnyűbb:

" Néhány hónapos kutyám nem tud lábra állni, a doki szerint meg kell műteni, ami több száz ezer forintba kerül, mi ennyit nem bírunk kifizetni, lehet hogy örökre gyógyszert kell majd szednie, vagy el kell altatni... Mit tegyünk?"

...és a sor vég nélkül folytatódik!

A megbízható helyről származó kiskutya tenyésztője ad egyféle támogatást az elkövetkezendő időszakra, ha kérdésünk lenne etetéssel, neveléssel kapcsolatban, ő elérhető lesz, válaszolni, vagy valamit javasolni fog.

Nyugodtan össze lehet hasonlítani (akár képen) egy olcsó kiskutya képét (általában koszosak,büdösek, egy disznó-ólban laknak, sötétségben, kicsik, alig pár kilók (3-6 kg), vékonykák aránytalanul nagy hordónyi hassal, kicsikét félősek, nem kaptak még oltást, féregtelenítést, nem találkoztak más állatokkal, sem emberekkel, nem ismerik a zajokat, a külvilágot. A szüleiket nem láthatjuk, esetleg a mamát, aki még lehet hogy szoptatja őket, így nem kerül annyiba a táplálásuk a gazdinak... ;) Az is lehet, hogy már maguktól esznek, páldául tejben főtt tésztát! (Rémes! A tehéntej nem való kölyökkutyáknak, a tészta pedig nem túl tápláló)

... és meg lehet nézni egy tenyésztőnél a kiskutyákat, egészségesek, kíváncsiak, érdeklődőek, tiszták, oltottak, rendszeresen féreghajtva vannak, nem sötét fűtetlen helyen laknak, hanem általában a gazdi házában infralámpa alatt adott esetben vagy egy kialakított jól látható helyen; ők kapnak szocializációt, rendszeres emberi kontaktust, találkozhatnak más állatokkal, szoktatva vannak zajokhoz (pl.TV, rádió, porszívó stb.), ingerekhez, rendszeresen vannak etetve minőségi táplálékkal stb. Amit egy kiskutya babakorban nem kap meg, azt később már "visszacsinálni" jóvá tenni nem lehet!

A tenyésztőknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük, hogy tenyésztővé válhassanak, és almot vállalhassanak!

Egy megbízható helyről származó kiskutyánál ha kiderül, hogy beteg, egy jó szakállatorvoshoz tud irányítani a tenyésztő, vagy segít amiben tud.

Egy megbízható tenyésztő nem ad el papírok nélkül kiskutyát! (Oltások, törzskönyv-erre lehet hogy várni kell, de érkezni fog!), mikrochip, adás-vételi szerződés; esetleg számla, vagy garancia.

Lehet, hogy a kiskutyáért többet fogunk fizetni, de különösebb gond nélkül fel tudjuk nevelni, nem kell aggódni!

Kérdés 2. Miért kell ivartalanítani a kutyát?

 

Sokszor halljuk, hogy "A kutyának egyszer mindenképp szülnie kell" vagy: "Jajj, szegény, mit kezd herék nélkül"?

Nos, ezek a kutyának egyáltalán nem mérvadó dolgok, ők nem szoktak filozofálni ezeken. Tökéletesen jót teszünk neki, ha megműttetjük, hiszen megelőzhető vele a nemkívánt tüzeléseken, és szaporulatokon túl a méhgyulladás, a méhrák, az emlőrák, illetve fiúknál a prosztata gyulladás, esetlegesen csökkenhet az agresszió,

a szökési kedv a lányok után.

Az sem feltétlenül igaz, hogy el fog hízni ivartalanítás után, mindig a gazdinak kell figyelni a kutyus súlyára! :)

Kérdés 3. Valóban veszélyesek a kullancsok és a szúnyogok?

Mostanában sokat hallani, hogy állatok halnak meg kullancs csípés miatt vagy szúnyog által terjesztett betegségben. Igaz ez? Mit tehetünk? Megelőzhetjük valahogyan?

Nos, a válasz, az hogy igen! Tehetünk valamit ezek megelőzésére, bár 100%-os védelmet semmi nem nyújthat! Vannak hatásos szerek, amit különböző időközönként kell adni/használni (néhány hét vagy hónap), ezek segíthetnek csökkenteni a vérszívók mennyiségét. (Tabletta, spray, spot-on, vagy nyakörv)

A teljesség igénye nélkül néhány:

(Mind más vérszívóra hat, és különböző ideig hatásos. Olvassunk utánna! Illetve esetleg tudnunk kell kutyánk egyéni érzékenységéről is)

-Milbemax

-Frontline Combo

-Fypryst

-Advantix

-Vectra 3D

-Exspot

-Kiltix

-Bravecto

-Foresto

-Insecticide / Piretrin /Biokill spray (környezetre!) stb.

A kullancsokat lehetőleg még vérszívás előtt kiszedni a kutyából, de ha megtörtént a befúródás, akkor árgus szemmel figyelni, hogyan viselkedik, ha kicsit is étvágytalan, vagy gyanús, akkor azonnal Imizolt beadatni az orvossal! Minden óra számít!

Szúnyogok ellen is védekezni kell ma már! Vannak különféle tesztek, mellyek kimutatják, hogy van-e bőr vagy szívférge a kutyának (ezt terjeszti a szúnyog). Érdeklődjünk állatorvosunknál!

 

Kérdés 4. Hogyan ápolhatom Bernim bundáját?

Képeken nagyon jól tud kinézni egy-egy kutyus, azonban ez a valóságban nem kevés időt vesz igénybe, amit rendszeresen végezni kell, különben csimbókos, összetapadt csomós, és nem túl jó illatú, és nem utolsó sorban viszkető bőrű kutyánk lesz...

Mit tehetünk, hogyan kezdjünk neki?

Gyakorlati tanácsok:

-Szemtisztítás

-Fülápolás

-Nyírni kell-e a szőrét vagy sem?

-Fürdetés (milyen időközönként, milyen samponnal, hogyan stb.)

-Bűzmirigy

-Fogak tisztítása

-Milyen eszközöket használjunk?

 

Kérdés 6. A kutyák szűrővizsgálatai

Milyen szűrési lehetőségek vannak a Berniknek? Mit érdemes vizsgáltatni? Mit jelentenek a rövidítések?

Először is a legfontosabb illetve legközismertebb a diszplázia vizsgálat vagy szűrés.

Ezen belül:

  • csípő
  • könyök
  • váll diszpláziáról beszélhetünk

Ezek rövidítése: Csípő:HD, könyök:ED, vállízület:OCD.

Ezen szűrésekre ortopédiában járatos orvost kell felkeresni, és az eredményt beküldeni egy diszplázia bizottsághoz (MKOE), mely elbírálja az erdményt, és erről tanúsítványt állít ki.

Eredmények jelölése: A vagy 0=mentes, B vagy 1=átmeneti, C vagy 2=enyhe ezek tenyésztési kategóriák. D vagy 3=közepes, E vagy 4=súlyos fokozat.

A tenyésztéshez a csípő és a könyökszűrés kötelező vizsgálat!

Tenyészteni csak A, B, C kategóriás csipőjű, illetve  0 vagy 1-es eredményű könyökkel rendelkező ebbel lehet!

Elenkező esetben kizárják a kutyát a tenyészszemlén!

Amit tudni érdemes: A fiatal (különösen tenyésztésre vásárolt) kutyánál érdemes betöltött 5 hónapos korban úgy nevezett előröntgent csináltatni, hogy lássuk a jobb vagy a rosszabb irányba fejlődik a kutya, ekkor még valamelyest lehet

javítani a kutya ízületén (helyes etetéssel, táplálékkiegészítőkkel, mozgáskoordinációval, akár úsztatással, ha nagy a baj: időben végzett korrekciós műtéttel).

A végleges szűrést mindig adott fajtaklub dönti el, hogy mikortól fogadja el, ott kell érdeklődni, így a 1,5 éves kort írom hozzávetőlegesen.

A szűrésre vigyük magunkkal: az éhes kutyát (altatás előtt nem etetünk, itatunk, de ezt az orvos is elmondja), a Törzskönyvet ill. másolatát, a befizetést igazoló csekkszelvényt (amennyiben továbbküldetjük az eredményt), illetve pénzt.

DM szűrés:

A DM vagy degeneratív myelopátia egy gerinc betegség, mely idős korban mutatkozik meg (általában 8 év felett) a kutya fájdalmatlanul lebénul, mozgásképtelenné válik.

Ezek szűrése:

  • DM exon1 (SOD1A)
  • és DM exon2 (SOD1B):

Kapható eredmények: Mentes (N/N), hordozó (N/A), érintett (DM/DM).

Az Exon1 minden fajtára vetített szűrés általánosabb vizsgálat, míg a DM2 a Bernire (és egyéb fajtákra) specializálódott vizsgálat.

Ezt a szűrést bármely életkorban végeztethetjük, akár fiatal kutyánál is. Vérmintát kell küldeni adott laborba, ahol néhány nap alatt megvizsgálják a mutációt okozó gének jelenlétét, és küldik (levélben vagy e-mailben) az eredményt, általában egy héten belül megvan.

Ahova küldhető a vérminta többek között, ezek akkreditált (hitelesített laborok):

Laboklin (Németország) vagy Seqomics (Magyarország) laborokba.

Nem túl költséges vizsgálat, ám a tenyésztésbe vételhez kötelező!

Ha egy kutya DM/DM eredménnyel rendelkezik, az nem jelenti, hogy biztosan le fog bénulni, de tenyészteni vele, kizárólag mentes N/N eredményű kutyával lehet, semmiképpen nem hordozóval vagy érintettel!

Szemszűrések: (hályog, PRA, entrópium, ectrópium): Bármely életkorban, és szemspecialistánál érdemes szűretni, de nem kötelező. Az entrópium a szemhéj befordulását jelenti, irritálva, könnyezést, pirosságot okozva a szemnek, az ectrópium pedig a szemhéj kifordulása vagy lógása, szintén a szem pirossága, lazasága, sűrű gyulladása tűnhet fel a gazdinak.

Szív-vizsgálat, UH-os szűrés: Sub-aorta stenosis magyarán Sub-Aorta szűkület (SAS) ultrahangos vizsgálata, néhány Berninél előforduló rendellenesség, így érdemes szűrni rá, de nem kötelező!

Vesék vizsgálata: vérből, ultrahanggal érdemes nézetni a vesék állapotát. Sajnos előfordul néhány Berninél a vesék zsugorodása, elhalása, és ez sajnos korai halállal végződhet. 5 év alatti szukákban merülhet fel, soványodás, fokozott vízivás az előjelei.

Patella luxatio vagyis a Patella lazasága: Ortopéd orvossal lehet megnézetni, s ha kell műttetni.

von Willebrand disease vWd (kóros vérzékenység): genetikai teszttel vizsgáltatható

SH-teszt (Hystiocytis Sarcoma), Pre-teszt: Berniknél leggyakrabban előforduló rákfajtára specializálódott szűrés vérből. Franciaországba kell küldeni a vérmintát az Antagene laborba. Sajnos igen drága (kb. 115 Euró a vizsgálat, plusz posta ktg. és a vérvétel)

MH: Malignant Hyperthermia, bizonyos érzéstelenítőkre adott reakció/túlérzékenység

MDR1: Multi-Drug Rezisztencia., adott gyógyszerre adott érzékenység

Folytatjuk!

...