Kérdés 1. Miért van a Bernik árában ennyi különbség?

"Szoktunk nézelődni, és látjuk, hogy lehet Berni kölyköt kapni már 50-100 ezer forintért, viszont tenyésztőnél az ár akár többszázezerre is ugorhat!" Miért? Hisz az is csak egy kutya!...

Nos, igaz! Ámde álljunk meg egy pillanatra! Ha beleolvasunk fórumokba, mit látunk?

"Olcsón vettem egy kutyát, papírok nélkül pár hónapja, ígérték, hogy elküldik az oltási könyvet de még azóta sem kaptam meg!"

" A tenyésztő azt mondta, hogy nekünk kell kiváltani a törzskönyvet! Hogyan kell azt intézni? Próbáltuk, de elutasítottak a központban!"

" A kutya nem eszik, hány, hasmenése van, mindentől fél, tele van férgekkel, korpás, vagy hiányoznak az oltásai. Próbáltam hívni az eladót, de nem veszi fel, elérhetetlen."

és ami a legszörnyűbb:

" Néhány hónapos kutyám nem tud lábra állni, a doki szerint meg kell műteni, ami több száz ezer forintba kerül, mi ennyit nem bírunk kifizetni, lehet hogy örökre gyógyszert kell majd szednie, vagy el kell altatni... Mit tegyünk?"

...és a sor vég nélkül folytatódik!

A megbízható helyről származó kiskutya tenyésztője ad egyféle támogatást az elkövetkezendő időszakra, ha kérdésünk lenne etetéssel, neveléssel kapcsolatban, ő elérhető lesz, válaszolni, vagy valamit javasolni fog.

Nyugodtan össze lehet hasonlítani (akár képen) egy olcsó kiskutya képét (általában koszosak, büdösek, egy disznó-ólban laknak, sötétségben, kicsik, alig pár kilók (3-6 kg), vékonykák aránytalanul nagy hordónyi hassal, kicsikét félősek, nem kaptak még oltást, féregtelenítést, nem találkoztak más állatokkal, sem emberekkel, nem ismerik a zajokat, a külvilágot. A szüleiket nem láthatjuk, esetleg a mamát, aki még lehet hogy szoptatja őket, így nem kerül annyiba a táplálásuk a gazdinak... ;) Az is lehet, hogy már maguktól esznek, páldául tejben főtt tésztát! (Rémes! A tehéntej nem való kölyökkutyáknak, a tészta pedig nem túl tápláló)

... és meg lehet nézni egy tenyésztőnél a kiskutyákat, egészségesek, kíváncsiak, érdeklődőek, tiszták, oltottak, rendszeresen féreghajtva vannak, nem sötét fűtetlen helyen laknak, hanem általában a gazdi házában infralámpa alatt adott esetben, vagy egy kialakított jól látható helyen; ők kapnak szocializációt, rendszeres emberi kontaktust, találkozhatnak más állatokkal, szoktatva vannak zajokhoz (pl.TV, rádió, porszívó, hajszárító stb.), ingerekhez pl. autós utazás, nyakörv viselés, rendszeresen vannak etetve minőségi táplálékkal stb. Amit egy kiskutya babakorban nem kap meg, azt később már "visszacsinálni" jóvá tenni nem lehet!

A tenyésztőknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük, hogy tenyésztővé válhassanak, és almot vállalhassanak!

Egy megbízható helyről származó kiskutyánál ha kiderül, hogy beteg, egy jó szakállatorvoshoz tud irányítani a tenyésztő, vagy segít amiben tud.

Egy megbízható tenyésztő nem ad el papírok nélkül kiskutyát! Oltások, törzskönyv (erre lehet hogy várni kell, de érkezni fog!), mikrochip, adás-vételi szerződés; esetleg számla, vagy garancia.

Lehet, hogy a kiskutyáért többet fogunk fizetni, de különösebb gond nélkül fel tudjuk nevelni, nem kell aggódni, kérdés esetén van kitől kérdezni! Hiszen egy kutya életében nem a vételára a legnagyobb kiadás, folyamatos költséggel jár a kutyatartás.

A tenyésztő érdeklődni fog hogy hova kerül a kiskutyája, nem ad el bárkinek kiskutyát, és általában elővásárlási jogot is formál, ha később mégis mennie kell a kutyának!

Kérdés 2. Miért kell ivartalanítani a kutyát?

Sokszor halljuk, hogy: "A kutyának egyszer mindenképp szülnie kell" vagy: "Jajj, szegény, mit kezd herék nélkül"?

Nos, ezek a kutyának egyáltalán nem mérvadó dolgok, ők nem szoktak filozofálni ezeken. Ezek mind tévhitek.

El kell gondolkodni rajta, mennyi idő, pénz, és energia felnevelni és jó, felelősségteljes gazdihoz adni egy alom kölyökkutyát, illetve hogy mekkora veszélynek van kitéve a vemhes kutya, ugyanis a vemhesség végződhet rosszul is... Hatalmas odafigyelést igényel!

Tökéletesen jót teszünk neki, ha megműttetjük, hiszen megelőzhető vele a nemkívánt tüzeléseken, és szaporulatokon túl a méhgyulladás, a méhrák, az emlőrák, illetve fiúknál a prosztata gyulladás, esetlegesen csökkenhet az agresszió, a szökési kedv a lányok után.

Az sem feltétlenül igaz, hogy el fog hízni ivartalanítás után, mindig a gazdinak kell figyelni a kutyus súlyára! :)

Kérdés 3. Valóban veszélyesek a kullancsok és a szúnyogok?

Mostanában sokat hallani, hogy állatok halnak meg kullancs csípés miatt vagy szúnyog által terjesztett betegségben. Igaz ez? Mit tehetünk? Megelőzhetjük valahogyan?

Nos, a válasz, az hogy igen! Tehetünk valamit ezek megelőzésére, bár 100%-os védelmet semmi nem nyújthat! Vannak hatásos szerek, amit különböző időközönként kell adni/használni

(néhány hét vagy hónap), ezek segíthetnek csökkenteni a vérszívók mennyiségét. (Tabletta, spray, spot-on, vagy nyakörv)

A teljesség igénye nélkül néhány:

(Mind más vérszívóra hat, és különböző ideig hatásos. Olvassunk utánna! Illetve esetleg tudnunk kell kutyánk egyéni érzékenységéről is)

-Milbemax

-Frontline Combo

-Fypryst

-Advantix

-Vectra 3D

-Exspot

-Kiltix

-Bravecto

-Foresto

-Insecticide / Piretrin /Biokill spray (környezetre!) stb.

A kullancsokat lehetőleg még vérszívás előtt kiszedni a kutyából, de ha megtörtént a befúródás, akkor árgus szemmel figyelni, hogyan viselkedik, ha kicsit is étvágytalan, vagy gyanús, akkor azonnal Imizolt beadatni az orvossal! Minden óra számít!

Ha vérvételből kiderül, hogy mégsem Babesiosis volt a kórok, akkor is kisebb bajt csináltunk, mintsem hogy meghaljon a kutya, így az oltással egy hónapig védve is van a babézia ellen!

Szúnyogok ellen is védekezni kell ma már! Vannak különféle tesztek, mellyek kimutatják, hogy van-e bőr vagy szívférge a kutyának (ezt terjeszti a szúnyog). Érdeklődjünk állatorvosunknál!

Mielőtt élősködők elleni tablettás védekezést választunk kutyánknak, előtte mindenképpen nézetni kell egy szívférgesség tesztet!

 

Kérdés 4. Hogyan ápolhatom Bernim bundáját?

Képeken nagyon jól tud kinézni egy-egy kutyus, azonban ez a valóságban nem kevés időt vesz igénybe, amit rendszeresen végezni kell, különben csimbókos,

összetapadt csomós, és nem túl jó illatú, és nem utolsó sorban viszkető bőrű kutyánk lesz...

Mit tehetünk, hogyan kezdjünk neki?

Gyakorlati tanácsok:

-Szemtisztítás

-Fülápolás

-Nyírni kell-e a szőrét vagy sem?

-Fürdetés (milyen időközönként, milyen samponnal, hogyan stb.)

-Bűzmirigy

-Fogak tisztítása

-Milyen eszközöket használjunk?

 Érdemes és fontos már babakorban szoktatni a macerához, mint fésülés, szem, fülpucolás stb., hogy később ne harc legyen a vége, nagyon szánalmas amikor egy 50 kilós kutyát 3-4 ember kell lefogjon egy egyszerű vizsgálathoz... :(

A napi átfésüléssel könnyedén észrevehetőek a kullancsok, bogáncsok, a befúródott toklász.

A szemkörnyéket sima bórvizes oldattal szoktuk áttörölni egy vattakoronggal.

A füleket úgyszintén heti 1x bórvizzel vagy valamilyen fültisztító oldattal (pl. Otodyne, Clorexyderm Oto) befecskendezve masszírozzuk (ezt nagyon szeretik, ilyenkor sóhajtoznak is), majd kitöröljük pár perc múlva a feloldott váladékot.

Ha nagyon vörös, viszket neki, rázza a fejét, vigyük orvoshoz!

A berni szőrét TILOS lenyírni nyáron! Inkább tartsuk tisztán, ápoltan, tudom, hogy könnyebb megoldás volna, de a nagy szőr kétrétegű, a meleg ellen is szigetel!

Ha nagyon vakarózik, nézessük meg a bűzmirigyét, és nyomassuk ki, általában, 1-2-3 havonta ajánlatos.

A fogak tisztítására kutyafogkefét alkalmazzunk, ha már nagyon fogköves a blöki, akkor állatorvossal szedessük le, esetleg kérdezzük meg a kutyakozmetikust hogy altatás nélkül le tudja-e szedni.

Fürdetés: szintén babakortól kezdve ajánlott hozzászoktatni a kutyát, utána évi kétszer ajánlott (többször is lehet) kutyasamponnal, nem túl forró vízzel, vigyázva a szemekre, arcra. Előtte teljes kifésülés ajánlott! Szárítani a nagy nyári melegben nem muszáj, minden más esetben ajánlatos!

Milyen eszközöket használjunk:

-kétoldalas fésű (egy ritkább, és egy sűrűbb oldalú fésű)

-aljszőrszedő kefe

-forgótüskés kefe

-kutyasampon pl.: Double K, Biogance, viszketésre: Leniderm.

-kicsapató vagy sima hajszárító

-kutyának szánt törölköző

 Persze ne közvetlenül a bolha-kullancsírtó csepp adásának napján/napja előtt fürdessünk, különben mitsem ér a vegyszer.

Kérdés 5. Mit jelentenek a kiállítási címek és vizsgaeredmények?

A kutyák neve előtt lévő kifejezések, melyek között nehéz eligazodni, mégis mit jelent az hogy CAC, CACIB, Champion, HJCH stb.?

Hogyan lehet bajnok egy kutya?

Hogyan nevezzünk kiállításra? Mit vigyünk magunkkal?

Hogyan zajlik egy munkavizsga? Mik a feltételei?

Nos, kezdjük az elején:

A Szövetség neve, aki kiadja kutyáink törzskönyvét Magyarországon:

MEOESZ (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete)

Felettese a Belga székhelyű szövetség: FCI (Federation Cinologie Internationale), ők szabályoznak sok mindent, kiállításokat, eredményeket, itt kell kérvényezni a kennelnevet stb.

Minden fajtának van klubja, a berni pásztor 2 klubba tartozhat, ha kiállításra szeretnénk menni, érdemes belépni valamelyikbe: bshc vagy shkme

Nevezési feltételek
Valamennyi típusú kiállításra azon kutya nevezhető, amely FCI tag és FCI szerződéses
partner által kiadott származási lappal rendelkezik. A Minor puppy és Puppy osztályokba való
nevezés MEOESZ regisztrációs lappal vagy chipszámmal is lehetséges. Chipszámmal való
nevezés esetén csak azon kutyák kerülnek katalogizálásra, amelyek a nevezés idején a
MEOESZ törzskönyvezési regisztrációt már megkezdték és igazolni tudják. Kizárólag ezen
osztályokba a külföldi honosságú kutyák esetében a nevezés a chipszám közlésével is
lehetséges.

A kiállításokra ivartalanított kutya nem nevezhető és nem vezethető fel, kivéve a Veterán
osztályt, ahol mind szuka, mind pedig kan egyed nevezhető és felvezethető akkor is, ha
ivartalanítva van.

Az adott kiállítás katalógusában csak az a kutya szerepelhet, amelynek nevezése hiánytalanul,
jelen szabályzatnak tartalmilag megfelelően beérkezett.

A kutya tulajdonosa a nevezési határidő lejártáig beleértve az esetleges hosszabbítások
dátumát is - jogosult a kutyát kiállításra benevezni. Ezt követően a nevezés nem fogadható el.
Postai feladás esetén a nevezés beérkezésének a napja az irányadó.


Minden kutya csak egy osztályba nevezhető.

A kutya életkorának tekintetében a kiállítás napja az irányadó.
A kiállításokon helyszíni nevezés nem lehetséges.
A nevezési díj befizetése akkor minősül teljesítettnek, ha a nevezési felhívásban közölt díj
teljes mértékben, a teljesítés napján érvényes díjtételnek megfelelően kiegyenlítésre kerül.

Nevezési osztályok
FCI cím beleértve a minősítéseket - kizárólag az alábbi osztályokban adható ki:
(a) a kiállításokon kötelező jelleggel meghirdetendő osztályok:

- Fiatal (Junior) osztály (9 18 hónapos kor)

- Növendék (intermediate) osztály (15-24 hónapos kor)

- Nyílt (open) osztály (15 hónapos kortól)

- Munka (working) osztály (15 hónapos kortól)

- Champion (Champion) osztály (15 hónapos kortól)

- Veterán (veteran) osztály (8 éves kortól)

(b) a kiállításokon választható osztályok:

- Minor Puppy osztály (3 6 hónapos kor)

- Kölyök (Puppy) osztály (6 9 hónapos kor)

- Honor (honor) osztály (15 hónapos kortól, kizárólag klub és speciál kiállításokon
alkalmazható)

- Tenyésztő által bemutatott kutyák (breed by exhibitor) osztálya (15 hónapos kortól,
kizárólag klub és speciál kiállításokon alkalmazható.

A kiállításra nevezett kutyák minősítése kötelező.

A 4/1/a. pontban meghatározott osztályok esetében a minősítések az alábbiak lehetnek:

KITŰNŐ csak annak a kutyának adható, amelyik az ideális fajta standardhoz nagyon közel
van, kitűnő állapotban kerül bemutatásra, kiegyensúlyozott temperamentuma van. A kutya
kiválóan képviselt fajtajellege megengedi, hogy a kisebb “hiányosságok” feledhetők
legyenek, de a kutya rendelkezzen a nemének megfelelő tipikus tulajdonságokkal.

NAGYON csak annak a kutyának adható, amelyik rendelkezik a fajtája tipikus
tulajdonságaival, kitűnő arányai vannak és kifogástalan kondíciójú. Néhány kisebb hiba
tolerálható, kivéve az anatómiai természetűeket.

annak a kutyának adható, amelyik a fajtája tulajdonságaival rendelkezik. A
tulajdonságoknak túlsúlyban kell lenniük a hibákkal szemben, úgy, hogy a kutya a fajtája jó
képviselőjének legyen tekinthető.

MEGFELELŐ annak a kutyának adható, amelyik megfelel a fajtájának, de az általánosan
elfogadott tulajdonságokkal nem rendelkezik, vagy amelyik fizikai állapota kívánnivalót hagy
maga után.

DISZKVALIFIKÁLT (KIZÁRVA): annak a kutyának kell adni, amelyik nem egyezik a
fajtastandard által előírt típussal; amelyik magatartása egyértelműen nem a standardnak
megfelelő vagy agresszív; amelyiknek abnormális heréi vannak; amelyiknek a fogazata hibás
vagy hiányos vagy állkapcsa szabálytalan; amelyik szín- és / vagy szőrstruktúrája nem felel
meg a standardnak, vagy egyértelműen az albinizmus jeleit viseli magán. Ezt a kvalifikációt
azok a kutyák is kapják, amelyek olyan kis mértékben egyeznek a fajta önálló
tulajdonságaival, hogy ez az egészségüket veszélyezteti. Továbbá azok a kutyák is ezt a
minősítést kapják, amelyek kizáró hibákat mutatnak a fajta standard tekintetében. A bírálatnak
tartalmaznia kell az okot, ami miatt a kutya a DISZKVALIFIKÁLT (KIZÁRVA) minősítést
kapta.

NEM BÍRÁLHATÓ. Ezt az értékelést olyan kutya kaphatja, amelyik nem mozog, vagy
folyamatosan felugrál a felvezetőre vagy megpróbál a ringből kiszabadulni, lehetetlenné teszi
a mozgás értékelését vagy folyamatosan kikerüli azt, hogy a bíró „vizsgálja“. Lehetetlenné
teszi a fogak, az anatómiai felépítés, a farok vagy a herék ellenőrzését. Ez a minősítés akkor is
kiadásra kerülhet, ha a kutyán korrekciós műtét nyomai figyelhetők meg és úgy tűnik, hogy a
kiállító meg akarta téveszteni a bírót (pl: szemhéj-, fül- vagy farokkorrekció). A bírálatban fel
kell tüntetni az okot, amiért a kutya NEM BÍRÁLHATÓ besorolást kapott.


Az alábbi minősítések mellé a kiállító az alábbiakat kaphatja a bírálat alkalmával:

 

-Kitűnő: kék minősítő szalag vagy minősítő kártya
-Nagyon jó: piros minősítő szalag vagy minősítő kártya

-Jó: sárga minősítő szalag vagy minősítő kártya

-Megfelelő: zöld minősítő szalag vagy minősítő kártya


Az osztályonként kitűnő és legalább nagyon jó minősítést kapott kutyákat I-IV. helyezésre
kell sorolni.

A minor puppy és a kölyök osztályban nevezett kutyák „nagyon ígéretes”, „ígéretes” és „nem ígéretes”
minősítő kártyákat kapnak, továbbá a bíró kiválasztja nemenkénti sorolás után azt a kutyát,
amely a díszring Best In Show programjában konkurálhat (Legszebb Minor Puppy/Puppy). A nagyon
ígéretes minősítést elért kutyákat nemenként I-IV-ig sorolja.

Hungária Prima Junior (HPJ): A fiatal osztályban „Kitűnő I.” minősítést kapott kutya kaphatja
meg. Nemenként adható ki. A cím mellé kék-fehér minősítő szalag vagy minősítő kártya
adható.

CAC, res.CAC: A növendék, nyílt, és munka osztályban „Kitűnő I.” minősítést kapott kutya
CAC címet kaphat. A „ Kitűnő II.” minősítést kapott kutya részére res.CAC cím adható ki.
Mindkét cím odaítélése osztályonként és nemenként történik. A címek mellé nemzeti színű
minősítő szalag vagy minősítő kártya adható.

Champion CAC, Champion res.CAC: A Champion osztályban „Kitűnő I.” minősítést kapott
kutya „Champion CAC” címet kaphat. A „ Kitűnő II.” minősítést kapott kutya részére
„Champion res.CAC” cím adható ki. Mindkét cím odaítélése nemenként történik. A címek
mellé nemzeti színű minősítő szalag vagy minősítő kártya adható.

Veterán CAC, Veterán res.CAC: A veterán osztályban „Kitűnő I.” minősítést kapott kutya
„Veterán CAC” címet kaphat. A „ Kitűnő II.” minősítést kapott kutya részére „Veterán
res.CAC” cím adható ki. Mindkét cím odaítélése nemenként történik. A címek mellé nemzeti
színű minősítő szalag vagy minősítő kártya adható

CACIB: A növendék, nyílt, munka és champion osztály CAC címet kapott kutyái közül a
legjobb kaphatja meg a CACIB cím várományt, kiadása nemenként történik. CACIB cím
kizárólag csak akkor viselhető, ha azt az FCI hivatalosan visszaigazolta. A váromány mellé
nemzeti színű minősítő zsinór arannyal, vagy minősítő rozetta és minősítő címkártya adható.

Reserve CACIB: A bíró a CACIB váromány kiadását követően a bírói körben maradt
konkurenciához behívja a CACIB címet elnyert kutya osztályában Res.CAC címet kapott
kutyát, és ebből a konkurenciából választja ki a Res.CACIB címet elnyerő kutyát. Ez a cím
akkor adható ki, ha a bíró meggyőződése, hogy a Res.CACIB címet kapott kutya kapná a
CACIB várományt, ha a CACIB várományt kapott kutya nem lenne jelen. A címhez nemzeti
színű minősítő zsinór ezüsttel, vagy minősítő rozetta vagy minősítő címkártya adható.

HUNGÁRIA FAJTAGYŐZTES (HFGY/BOB): Nemzeti címet adó kiállításon az adott
fajtában mindkét HPJ, összes CAC, Champion CAC és Veterán CAC, nemzetközi címet
kiadó kiállításon az adott fajtában mindkét HPJ, CACIB és Veterán CAC címet nyert kutyák
konkurálnak a címért. A címhez minősítő zsinór vagy minősítő rozetta vagy minősítő
címkártya adható.

BEST OF OPPOSITE SEX (BOS): A HFGY cím kiadását követően, a HFGY címért már
konkurálók között kiadható cím. A címet a HFGY címet kapott kutyával ellentétes ivarú
kutya kaphatja meg. A címhez minősítő zsinór, vagy minősítő rozetta vagy minősítő
címkártya adható.

HUNGÁRIA DERBY GYŐZTES (HDGY): Szövetség évente egy alkalommal Derby címet
kiadó kiállítást rendez. A HDGY címért konkurálhat fajtánként és nemenként minden olyan
kutya, amely a kiállítást megelőző naptári évben született és kitűnő minősítést kapott a fiatal,
növendék, nyílt, munka vagy champion osztályban. A cím mellé minősítő piros-fehér zsinór,
vagy minősítő rozetta vagy minősítő címkártya adható.

FIATAL KLUBGYŐZTES: Fajtaklubonként minden évben egy alkalommal, az adott fajta,
vagy fajtakör részére megrendezett klubkiállításon adható ki, nemenként a fiatal osztályban
HPJ címet kapott kutya részére. A bírálati lapon és a címkártyán a „Fiatal Klubgyőztes” cím
mellett az évszámot és a kiadó szervezet nevét minden esetben fel kell tüntetni.

KLUBGYŐZTES: Fajtaklubonként minden évben egy alkalommal, az adott fajta vagy
fajtakör részére megrendezett klubkiállításon adható ki, nemenként a növendék-, nyílt-,
munka- és champion osztályban CAC címet kapott kutyák összevetését követően a bíró által
legjobbnak tartott kutya részére. A bírálati lapon és a címkártyán a „Klubgyőztes” cím mellett
az évszámot és a kiadó szervezet nevét minden esetben fel kell tüntetni.

VETERÁN KLUBGYŐZTES: Fajtaklubonként minden évben egy alkalommal, az adott fajta
vagy fajtakör részére megrendezett klubkiállításon adható ki, nemenként a veterán osztályban
Veterán CAC címet kapott kutya részére. A bírálati lapon és a címkártyán a „Veterán
Klubgyőztes” cím mellett az évszámot és a kiadó szervezet nevét minden esetben fel kell
tüntetni.


A címek kiadása nem kötelező, ez a bíró elvitathatatlan dönté
si joga.

Hungária Minor Puppy Bajnok (Hungarian Minor Puppy Grand Winner):
Teljesítésének feltétele 3 6 hónapos kor között, FCI kiállítás keretében Magyarországon
megszerzett három "Nagyon ígéretes I." minősítés, legalább két különböző bírótól.

Hungária Kölyök Bajnok (Hungarian Puppy Grand Winner):
Teljesítésének feltétele 6 9 hónapos kor között, FCI kiállítás keretében Magyarországon
megszerzett három "Nagyon ígéretes I." minősítés, legalább két különböző bírótól.

Hungária Champion (HCH)
(a) Munkavizsgára kötelezett fajták esetében a HCH teljesítésének feltétele három CAC cím,
amelyet a kutya Magyarországon rendezett FCI kiállításon növendék-, nyílt-, vagy
munkaosztályban elért, legalább két különböző bírótól. A három CAC cím közül legalább
egyet a MEOE Szövetség központja által rendezett CACIB címet kiadó kiállításon, egyet
bármely további Magyarországon rendezett CACIB kiállításon, a fennmaradó címet pedig
bármely CAC címet kiadó kiállításon kell megszerezni. Az első és az utolsó CAC cím
megszerzése között minimum egy év és egy napnak (366 nap) el kell telnie. A HCH cím
kiadásának feltétele a kiállított FCI munkavizsga bizonyítvány, amely a fajtára előírt
munkavizsga teljesítését jelenti.
(b) Munkavizsgára nem kötelezett fajták esetében a HCH teljesítésének feltétele
Magyarországon rendezett FCI kiállításon a növendék-, nyílt-, munka osztályban elért négy
CAC cím, legalább három különböző bírótól. A CAC címek közül legalább egyet a MEOE
Szövetség központja által rendezett CACIB címet kiadó kiállításon, egyet bármely további
Magyarországon rendezett CACIB kiállításon, a fennmaradó címeket pedig bármely CAC
címet kiadó kiállításon kell megszerezni. Az első és az utolsó CAC cím között minimum egy
év és egy napnak (366 nap) el kell telnie.
(c) Külföldi tulajdonban lévő kutya esetében a HCH cím megszerzésekor a champion
osztályban megszerzett Champion CAC cím is figyelembe vehető.
(d) A HCH cím teljesítésekor a fajtaklub évi klubgyőztes cím kiadásával járó kiállításán
megszerzett egy CAC cím helyettesíthet egy CACIB címet kiadó kiállításon megszerzett CAC
címet, azon feltétel szigorú megtartásával, hogy egy CAC címet minden esetben a MEOE
Szövetség központja által rendezett CACIB címet kiadó kiállításon kell teljesíteni.


Hungária Junior Champion (HJCH)
Teljesítésének feltétele Magyarországon megszerzett három HPJ cím, amely közül legalább
egy CACIB címet kiadó kiállításon, a fennmaradó címeket pedig bármely CAC címet kiadó
kiállításon kell megszerezni, legalább 2 különböző bírótól. A Hungária Junior Champion cím
nem jogosít a champion osztályban történő nevezésre. Jogosít a Champion of Champions
kiállításon történő nevezésre.

Hungária Show Champion (HSCH)
Teljesítésének feltétele növendék, nyílt, munka vagy Champion osztályban Magyarországon
megszerzett hat CAC cím legalább három különböző bírótól, amelyek közül legalább hármat
CACIB címet kiadó kiállításon - ezen belül legalább egyet a MEOE Szövetség központja által
rendezett CACIB címet adó kiállításon -, a fennmaradó címeket pedig bármely CAC címet
kiadó kiállításon kell megszerezni. Az első és az utolsó CAC cím között minimum egy év és
egy napnak (366 nap) el kell telnie.
A HSCH cím teljesítésekor a fajtaklub évi klubgyőztes cím kiadásával járó kiállításán
megszerzett egy CAC cím helyettesíthet egy CACIB címet kiadó kiállításon megszerzett CAC
címet. azon feltétel szigorú megtartásával, hogy egy CAC címet minden esetben a MEOE
Szövetség központja által rendezett CACIB címet kiadó kiállításon kell teljesíteni.
A HCH teljesítéséhez felhasznált címek a HSCH címnél is felhasználhatóak.
 
Hungária Grand Champion (HGCH)
Teljesítésének feltétele Magyarországon Champion osztályban megszerzett négy Champion
CAC cím, legalább három különböző bírótól, amelyek közül legalább az egy esetben a
fajtagyőztes (HFGY) címet is megszerezte.
Kizárólag a HCH vagy a HSCH bizonyítvány kiállításának időpontja után elért eredmények
számítanak a HGCH kiadásához.
A HSCH teljesítéséhez felhasznált címek a HGCH címnél is felhasználhatóak.
 
Hungária Veterán Champion (VCH)
Teljesítésének feltétele Magyarországon megszerzett három Veterán CAC cím legalább kettő
különböző bírótól, amely közül legalább egy CACIB címet kiadó kiállításon, a fennmaradó
címeket pedig bármely CAC címet kiadó kiállításon kell megszerezni,
A Hungária Veterán Champion cím nem jogosít a champion osztályban történő nevezésre.
 
Ha sikeresen beneveztünk a kinézett kiállításra, nyomtassuk ki a visszaigazolást (sokszor ezen van a startszám is),
illetve egy személynek belépőként is szolgál. Vigyük magunkkal a kutya oltási könyvét, kaki szedő zacsit (ez gondolom alap),
széket, hogy tudjunk ülni amíg várni kell, tálkában vizet a kutyusnak, magunknak élelmet, innivalót, és a kutya teljesítményfüzetét, meg persze pénzt.
Aztán már csak várni, és figyelni kell, megkeresni a kört, ahol bírálják a fajtánkat.
Először a kankutyák bírálatával kezdenek ezután jönnek a szukák.
A sorrend a következő:
-baby, kölyök, fiatal, növendék, nyílt, (munka), győztes, veterán osztály.
 
További hasznos olvasnivaló, ill. bővebb leírás: kennelklub kiállítási szabályzat
 
Munkavizsga:
A berni pásztor munkavizsgára nem kötelezett fajta. Így náluk nem kötelező, ám ajánlott velük járni kiképzésre, nagyon okosak!
BH vizsga:
HPO:
MEOESZ BE vizsga: BE vizsga

Kérdés 6. A kutyák szűrővizsgálatai

Milyen szűrési lehetőségek vannak a Berniknek? Mit érdemes vizsgáltatni? Mit jelentenek a rövidítések?

Először is a legfontosabb illetve legközismertebb a diszplázia vizsgálat vagy szűrés.

Ezen belül:

  • csípő
  • könyök
  • váll diszplázia szűrésről beszélhetünk

Ezek rövidítése: Csípő: HD, könyök: ED, vállízület: OCD.

Ezen szűrésekre ortopédiában járatos orvost ajánlott felkeresni, és az eredményt ajánlott beküldeni egy diszplázia bizottsághoz (MKOE), mely elbírálja az erdményt, és erről tanúsítványt állít ki.

Eredmények jelölése: A vagy 0=mentes, B vagy 1=átmeneti, C vagy 2=enyhe ezek tenyésztési kategóriák. D vagy 3=közepes, E vagy 4=súlyos fokozat.

A tenyésztéshez a csípő és a könyökszűrés kötelező vizsgálat!

Tenyészteni csak A, B, C kategóriás csipőjű, illetve  0 vagy 1-es eredményű könyökkel rendelkező ebbel lehet!

Elenkező esetben kizárják a kutyát a tenyészszemlén!

Amit tudni érdemes: A fiatal (különösen tenyésztésre vásárolt) kutyánál érdemes betöltött 4 hónapos korban úgy nevezett elő röntgent csináltatni, hogy lássuk a jobb vagy a rosszabb irányba fejlődik a kutya, ekkor még valamelyest lehet

javítani a kutya ízületén (helyes etetéssel, táplálékkiegészítőkkel, mozgáskoordinációval, akár úsztatással, ha nagy a baj: időben végzett korrekciós műtéttel).

A végleges szűrést mindig adott fajtaklub dönti el, hogy mikortól fogadja el, ott kell érdeklődni, (berni pásztornál 15 hónapos kortól).

A szűrésre vigyük magunkkal: az éhes kutyát (altatás előtt nem etetünk, itatunk, de ezt az orvos is elmondja), a Törzskönyvet ill. másolatát, a befizetést igazoló csekkszelvényt (amennyiben továbbküldetjük az eredményt), illetve pénzt.

 

DM szűrés:

A DM vagy degeneratív myelopátia egy gerinc betegség, mely idős korban mutatkozik meg (általában 8 év felett) a kutya fájdalmatlanul lebénul, mozgásképtelenné válik.

Ezek szűrése:

  • DM exon1 (SOD1A)
  • és DM exon2 (SOD1B):

Kapható eredmények: Mentes (N/N), hordozó (N/A), érintett (DM/DM) vagy jelölik még: A/A.

Az Exon1 minden fajtára vetített szűrés általánosabb vizsgálat, míg a DM2 a Bernire (és egyéb fajtákra) specializálódott vizsgálat.

Ezt a szűrést bármely életkorban végeztethetjük, akár fiatal kutyánál is. Vérmintát kell küldeni adott laborba, ahol néhány nap alatt megvizsgálják a mutációt okozó gének jelenlétét, és küldik (levélben vagy e-mailben) az eredményt, általában egy-két héten belül megvan.

Ahova küldhető a vérminta többek között, ezek akkreditált (hitelesített) laborok:

Laboklin (Németország) vagy Seqomics (Magyarország) laborokba.

Nem túl költséges vizsgálat, ám a tenyésztésbe vételhez kötelező!

Ha egy kutya DM/DM eredménnyel rendelkezik, az nem jelenti, hogy biztosan le fog bénulni, de tenyészteni vele, kizárólag mentes N/N eredményű kutyával lehet, semmiképpen nem hordozóval vagy érintettel!

Tenyészszemlén ezen eredményeket (diszplázia-igazolás, DM-szűrés, illetve másolatait be kell mutatni), mert a kölykök eszerint kaphatnak csak a későbbiekben törzskönyvet.

 

Szemszűrések: (hályog, PRA, entrópium, ectrópium): Bármely életkorban, és szemspecialistánál érdemes szűretni, de nem kötelező. Az entrópium a szemhéj befordulását jelenti, irritálva, könnyezést, pirosságot okozva a szemnek,

az ectrópium pedig a szemhéj kifordulása vagy lógása, szintén a szem pirossága, lazasága, sűrű gyulladása tűnhet fel a gazdinak.

Szív-vizsgálat, UH-os szűrés: Sub-aorta stenosis magyarán Sub-Aorta szűkület (SAS) ultrahangos vizsgálata, néhány berninél előforduló rendellenesség, így érdemes szűrni rá, de nem kötelező!

Vesék vizsgálata: vérből, ultrahanggal érdemes nézetni a vesék állapotát. Sajnos előfordul néhány Berninél a vesék zsugorodása, elhalása, és ez sajnos korai halállal végződhet. 5 év alatti szukákban merülhet fel, soványodás, fokozott vízivás az előjelei.

Patella luxatio vagyis a Patella lazasága: Ortopéd orvossal lehet megnézetni, s ha kell műttetni.

von Willebrand disease, vWd1 (kóros vérzékenység): genetikai teszttel vizsgáltatható

SH-teszt (Hystiocytis Sarcoma), Pre-teszt: berniknél leggyakrabban előforduló rákfajtára specializálódott szűrés vérből. Franciaországba kell küldeni a vérmintát az Antagene laborba. Sajnos igen drága (kb. 115 Euró a vizsgálat, plusz posta ktg. és a vérvétel)

MH: Malignant Hyperthermia, bizonyos érzéstelenítőkre adott túlérzékenységi reakció.

MDR1: Multi-Drug Rezisztencia., adott gyógyszerre adott érzékenység vérvizsgálattal ellenőrízhető

Folytatjuk!

...

 MDR1 Mutáció: Elsősorban a Skót juhászkutyáknál, Német juhászoknál, Ausztál juhászkutyáknál és rokonaiknál, keverékeiknél jellemzőbb elváltozás, de a mai világban, amikor védekezni kell erős szerekkel a szívféreg ellen például, ennek a genetikai tesztnek a megléte nem hanyagolható el.

Mire lehetnek érzékenyek adott kutyák? (A teljesség igénye nélkül):

Antibiotikumokra (Doxycyclin, Tetracyclin)

Antiparazitumok: Ivermectine, Moxidectine, Mylbemicine, Selamectine

Allergiaellenes szerek: Cetirizin

Hormon: Cortizol

Ópiátok: Morphyn

Egy teszt, nem a világvége, kb. 10.000 Ft, egy hét alatt meg is van, utánna így tudjuk mit adhatunk be kutyusunknak.